Selalu Tertanya Kenapa Radio Kerap Putarkan Lagu Yang Sama? Ini Penjelasannya

20

Sekiranya anda seorang pendengar radio tegar, pastinya anda akan sedar lagu-lagu yang sama kerap diputarkan setiap jam. Contohnya kalau radio Hitz FM atau FLY FM,  “Without Me” nyanyian Halsey atau lagu “Solo” nyanyian Jennie Blackpink akan dimainkan 2,3 kali dalam masa 1 jam. Kalau untuk radio seperti ERA FM dan Hot FM, kemungkinan lagu “Anta Permana” dan “Ragaman” akan diputarkan pada kadar yang sama.  Pastinya anda tertanya-tanya, dah tak ada lagu lain ke? Kenapa asyik lagu sama je? Boring la macam nie. Bukak radio A lagu nie, bukak radio B lagu nie jugak, bukak radio C pun lagu nie gak.

radio malaysia

Seorang netizen bernama Nadia yang kini sedang menjadi curator akaun Twitter @twt_malaysia telah berkongsi ilmunya tentang perkara ini. Pernah bekerja di stesen radio pada tahun 2006 sehingga 2012, penjelasan Nadia amat menarik dan mudah untuk difahami. Secara kesimpulannya, stesen radio di Malaysia adalah “format radio” yang menjadikan umur pendengar sebagai kayu pengukur lagu-lagu yang dimainkan. Selain itu, pendengar-pendengar radio juga suka mendengar lagu-lagu yang yang kerap dimainkan (familiarity) dan tidak suka mendengar suara deejay bercakap lebih daripada 3 minit. Ikuti penjelasan Nadia di bawah:-
radio malaysia
radio malaysia
radio malaysia

Jadi kalau anda dah bosan mendengar lagu-lagu yang sama, cubalah beralih kepada stesen radio yang lain dan cari mana satu yang sesuai dengan umur dan citarasa anda.

Comments

comments

Tinggalkan komen anda